Plaka Tanımalı Hız İhlal Tespit Sistemi, Radar Sistemi

Yeni nesil radar sistemleri olarak adlandırılan plaka tanıma ve hız bilgilendirme sistemi; üretim tesisleri, madenler, şantiyeler, fabrikalar , okul kampüsleri, özel işletme kampüsleri, yol inşaat çalışmaları vb. alanlar için geliştirilmiştir. Sabit hız tespit uygulama birimidir. Sisteme tanımlanan hızın aşılması ile beraber kamera otomatik olarak ihlal fotoğrafları oluşturur. Bu görüntüler tarih, zaman ve hız bilgileri ile birlikte kayıt altına alınır ve sistem içerisine depolanır. Farklı entegreler ile birlikte hız tespit etmeye elverişli bir sistemdir.

Araç hızını radarla ölçmenin konsepti çok basittir.

Temel bir hızlı silah, tek bir ünitede birleştirilmiş yalnızca bir radyo vericisi ve alıcısıdır. Radyo vericisi, elektrik akımını salınım yaparak voltajın belirli bir frekansta yükselmesini ve azalmasını sağlayan bir cihazdır. Bu elektrik elektromanyetik enerji üretir ve akım salındığında enerji havada elektromanyetik dalga olarak yayılır. Vericide ayrıca elektromanyetik enerjinin şiddetini artıran bir amplifikatör ve bunu havaya yayan bir anten bulunur.

Radyo alıcısı, vericinin tam tersidir: Elektromanyetik dalgaları bir antenle alır ve bunları tekrar elektrik akımına dönüştürür. Temelinde radyo, elektromanyetik dalgaların uzayda iletilmesinden ibarettir.Radar, çeşitli nesneleri tespit etmek ve izlemek için radyo dalgalarının kullanılmasıdır.

Radarın en basit işlevi size bir nesnenin ne kadar uzakta olduğunu söylemektir. Bunu yapmak için radar cihazı yoğunlaştırılmış bir radyo dalgası yayar ve herhangi bir yankıyı dinler. Radyo dalgasının yolunda bir nesne varsa, elektromanyetik enerjinin bir kısmını yansıtacak ve radyo dalgası radar cihazına geri yansıyacaktır. Radyo dalgaları havada sabit bir hızla hareket eder, böylece radar cihazı, radyo sinyalinin geri dönmesinin ne kadar sürdüğünü temel alarak nesnenin ne kadar uzakta olduğunu hesaplayabilir. Radar, Doppler kayması adı verilen bir olgu nedeniyle bir nesnenin hızını ölçer. Ses dalgaları gibi radyo dalgalarının da belirli bir frekansı, yani birim zamandaki salınım sayısı vardır. Radar tabancası ve araba hareketsiz durduğunda, yankı orijinal sinyalle aynı dalga frekansına sahip olacaktır. Sinyalin her bir parçası araca ulaştığında orijinal sinyali tam olarak yansıtacak şekilde yansıtılır. Ancak araba hareket halindeyken radyo sinyalinin her bir parçası uzayda farklı bir noktaya yansıyor ve bu da dalga düzenini değiştiriyor. Araç radar tabancasından uzaklaşırken, sinyalin ikinci bölümünün araca ulaşmak için sinyalin ilk bölümüne göre daha fazla mesafe kat etmesi gerekir.

Araç radar tabancasına doğru hareket ediyorsa, dalganın ikinci bölümü yansımadan önce birinci bölümden daha kısa bir mesafe kat eder. Bunun sonucunda dalganın tepe ve dip noktaları birbirine sıkışır: Frekans artar. Frekansın ne kadar değiştiğine bağlı olarak bir radar tabancası, bir arabanın ona ne kadar hızlı yaklaştığını veya ondan ne kadar uzaklaştığını hesaplayabilir. Radar tabancası hareket eden bir polis arabasının içinde kullanılıyorsa, kendi hareketinin de hesaba katılması gerekir. Örneğin, polis arabası 60 km/saat hızla gidiyorsa ve silah, hedefin 20 km/saat hızla uzaklaştığını tespit ediyorsa, hedefin şu hızda hareket ediyor olması gerekir: 80Km. Radar silahı hedefin polis arabasına doğru veya polis arabasından uzaklaşmadığını belirlerse hedef tam olarak 60 km/saat hızla gidiyor demektir. Polis memurları 40 yılı aşkın süredir hız yapanları bu şekilde yakalıyor.